Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μια μεγάλη επιστημονική κοινότητα η Ιατροφαρμακευτική!  Και μέσα σε αυτή  φυσικά   οι βιοεπιστήμονες  ( βιοχημικο-φυσικοί, μικροβιολόγοι  και λοιποί ), οι βιοτεχνολόγοι και όσοι άλλοι, σε ένα ευρύτερο φάσμα  ασχολιών και διαδικασιών,  συγγενεύουν  επιστημονικά  μεταξύ τους και έχουν στόχο την πρόληψη  των ασθενειών, τη θεραπεία τους , τη διατήρηση εν ολίγοις της   ΥΓΕΙΑΣ και  της ευ-μακρο- ζωίας του ανθρώπου .

 

Οι κλασικοί, αλλά και οι σύγχρονοι ιστορικοί (σε ή χωρίς εισαγωγικά) δεν έχουν προσέξει μια σημαντική αβλεψία στις συγγραφές τους. Μιλάνε  πολύ για όσα έγιναν, γίνονται ή  θα γίνουν, αλλά δε γράφουν  ή το κάνουν σπάνια     για εκείνα που μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν έγιναν ποτέ. Και φυσικά  ποιες συνέπειες είχε στον ανθρώπινο πολιτισμό η έλλειψή τους.

 

Στην εκτίμηση της δικής μας ιστορικής κρίσης ,όπως πολλές φορές έχουμε εδώ επισημάνει, οι λεγόμενος κλασικές ή θεωρητικές επιστήμες σε αντιδιαστολή με τις θετικές, αλλά κυρίως εκείνες της τεχνολογίας   στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας,  έχουν εντελώς διαφορετική πορεία. Ανάπτυξης και ακμής οι πρώτες (οι περισσότερες τουλάχιστον) και μέτριας ή ανύπαρκτης και μη συγκρίσιμης επίδοσης,  οι δεύτερες . Τα  δε τεχνολογικά. μάλιστα, επιτεύγματά  τους ή η πρακτική εφαρμογή τους  ως σήμερα , παρουσιάζουν κυρίως χαρακτηριστικά μαρασμού, στασιμότητας ή παρακμής.

Πολλά επιχειρήματα δε χρειάζονται  για τη  στήριξη αυτής της κρίσης.  Ακόμα και η ανάπτυξη από τους Ανατολικούς λαούς και τους ΄Ελληνες των Μαθηματικών και της  Γεωμετρίας ,κυρίως,  δεν ήταν η αναμενόμενη, ούτε συγκρίσιμη με τη Φιλοσοφία, τη Νομική και  τις Γλωσσικές επιστήμες.   Ειδικά για την τεχνολογία, τα αποτελέσματα της  ενασχόλησής της υπήρξαν από τραγικά αναποτελεσματικά έως  εξοργιστικά.

Η ίδια η ζωή μέχρι σήμερα πιστοποιεί αυτή την ιστορική αλήθεια. Μόνο αν φανταστεί κανείς τη ιλιγγιώδη  ηλικία της γης ,πιθανόν και του  ανθρώπου, που ουδείς μπορεί να τα  προσδιορίσει, αν είναι σε εκατομμύρια , δισ. ή τρισ  κ.λπ,  έτη και την παραθέσει σε αναλογία και σύγκριση με την εξέλιξη του τεχνολογικού, όπως τον λέμε, πολιτισμού, θα μείνει ενεός. Η στασιμότητά του είναι προκλητική, απίστευτα οπισθοδρομική,  εξοργιστική.  Αιώνες επί αιώνων να ανακαλύψει ο πρακτικός  νους τη  φωτιά και  τον τροχό!

 Την ίδια ώρα που η φαντασία του  πρωτάνθρωπου  οργίαζε στη σπηλιά, πως πετάει…αεροπορικά   άνετος και γρήγορος    σε μέρη μακρινά ,  με ζεστό και παντοτινό ήλιο.  Και μη μου πει ο δοκησίσοφος πως άλλο η φαντασία και άλλο  η πράξη. Λάθος. Η Φύση  προίκισε  τον άνθρωπο με τη Φαντασία, εκτός των άλλων, και  για να τον βάλει στο κυνήγι της εκπλήρωσής  της. Να την κάνει πράξη. Και κάποτε θα φτάσει η πραγματικότητα  να υπερβαίνει  τη φαντασία!

 

Τυπογραφία, μέσα μεταφοράς,  τηλέφωνα, τηλεόραση,  άλλα μέσα επικοινωνίας, μετράνε ελάχιστα χρόνια ζωής. Τί  να πούμε για το κομπιούτερ ,το ιντερνέτ, τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης , που είναι χτεσινές!  Στην κυριολεξία.

Μόνο οργή, πίκρα και απόγνωση, γεννά η σκέψη πως χρειάστηκε να μπει ο 21ος αιώνας για να υπάρξει  μαζική παραγωγή και  να καθιερωθούν ως κοινωνικά αγαθά το κομπιούτερ και το διαδίκτυο. Κι ακόμα στο μισό πληθυσμό της γης.  Τόσο αργό πια το θετικό, το πρακτικό  μυαλό αυτής της κατηγορίας των ειδικών; Χρειάστηκε τόσους αιώνες η Νομική, όχι μόνο να τιμωρεί το φονιά, αλλά να προβλέπει ποινική μεταχείριση, ακόμα και σε ήσσονος σημασίας, μηδαμινά   ανθρώπινα παραπτώματα;  Για επιχειρήστε μια σύγκριση  και μάλιστα  ιστορικά “πρόσφατη” του Νομικού πολιτισμού  και της Τεχνολογίας στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και θα δείτε το μέγα χάος στις διαφορές.

 

Εκεί, πάντως, που οι θετικές και οι τεχνολογικές   επιστήμες τα έκαναν εγκληματικά “θάλασσα”, είναι οι ιατρικές. Στο ευρύτερη αναγνώρισή τους. Στην κυριολεξία εγκληματικές.  Ακόμα σήμερα οι επιστήμες αυτές είναι στα σπάργανα.  Και μάλιστα, έρμαια  μιας απαράδεκτης αντιπαράθεσης  των εκπροσώπων τους, που οφείλεται σε διαφωνίες  λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας ή ελλιπούς κατάρτισης. Πέρα από τη χρησιμοθηρία.

Για παράδειγμα. Μόλις λίγα χρόνια πριν “είδαν” και μέτρησαν  κάποια χαρακτηριστικά του  ανθρώπινου DNA. ΄Η πέτυχαν κάποιες  αξιόλογες μεταμοσχεύσεις.  Ακόμα, όμως,    ένας ασθενής χωρίς νεφρά πρέπει να πηγαίνει κάθε δεύτερη και τρίτη ημέρα, για να του βγάζουν  το αίμα στον κουβά και να το καθαρίσουν!

Τι λέμε; Σήμερα,   ακόμα ούτε  τα …κουνούπια και τις μύγες δεν μπόρεσαν  να νικήσουν.  Βάλ ΄τα αν  μπορείς  αποτελεσματικά  και χωρίς βλαπτικές συνέπειες  για την υγεία σου      με ένα κουνούπι  που σε τριγυρίζει στον ύπνο σου  και νίκησέ το, αν μπορείς.  Εμ, δε. Για να τα  εξοντώσεις ή  θα πρέπει   να δηλητηριαστείς μαζί του και συ και το περιβάλλον   από  τα χημικά ψεκαστικά ή απωθητικά τους , ή  θα αναγκαστείς να το   αφήσεις να σου …γίνεται κουνούπι.

 

Μπορεί ο Ιπποκράτης να  έκανε κάποια  στοιχειώδη βήματα στην ιατρική, αλλά ως τότε και για αμέτρητους αιώνες, οι άνθρωποι πέθαιναν ή υπέφεραν  για…ψύλλου πήδημα.  Ειδικά ,επαναλαμβάνουμε ,  οι  επιστήμες  της Υγείας  έχουν μείνει  εξοργιστικά πίσω  στην απέραντη,  ηλικιακή  πορεία της ανθρώπινης ζωής.

Και  να μη μιλήσουμε  για τις επιδημίες. Εκατομμύρια  οι νεκροί στην πανούκλα (Μαύρη Πανώλη).  Στη Ισπανική γρίπη ,μόλις  έναν  αιώνα πριν, 60-100 εκατομμύρια οι νεκροί!  Και σήμερα,  210ς αιώνας ,  μετράμε από τον COVID19 πάνω από 5 εκατομμύρια.   Και  ακόμα δεν κατάφεραν, δυο χρόνια τώρα,  να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Και θριαμβολογούν, μάλιστα, για το εμβόλιο, επειδή λένε,  αν δεν υπήρχε ,δε θα είχαμε  5 , αλλά   105 εκατομμύρια   νεκρούς!  Αλλά, πες το αυτό  για το νεκρό ενός  και μόνο θύματος του ιού στον  άνθρωπό του και θα σου απαντήσει καταλλήλως.  ΄Εμαθαν και οι γιατροί σαν τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους  να  χρησιμοποιούν τους αριθμούς στατιστικά  και όπως τους βολεύει. Ακόμα και για τη ζωή. ΄Αθλιοι!

Είναι εντελώς απαράδεκτη  και εγκληματική η  (αντίστροφη)  πορεία αυτών των  επιστημών. Και δε φταίει   ο…καπιταλισμός με τα κονδύλια που δε διαθέτει στην έρευνα, η  κερδοσκοπία των  φαρμακοβιομηχανιών, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής από τις εξουσίες  και οι άλλες δικαιολογημένες ή υπερεκτιμημένες  κατηγορίες.  Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.  ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ  (ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΟΣΜΟ).  ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΝ ΄Η ΕΙΝΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ  ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΄Η ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ  ΜΕΘΟΔΟ.

 

Να   λέμε στην Ιστορία  “τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη”. Να βάλουμε  τέλος στις ηρωοποιήσεις και  τους καλλωπισμούς των λογής δρώμενων ,τους εκκωφαντικούς   πανηγυρισμούς  για τα επιτεύγματα  των επιστημών.  Ειδικά της  Ιατρικής. Να δούμε κάποτε και να μετρήσουμε τις συνέπειες εκείνων που  δεν έγιναν, αν και μπορούσαν να γίνουν.

Τα ιατρικά και συναφή επιτεύγματα  τα χαρακτηρίζουμε απαράδεκτα  σε σύγκριση πάντα με την ηλιακή πορεία του ανθρώπου επί της γης.   Εξωφρενικά και εξοργιστικά.   Η στασιμότητα της διάνοιας  και η ανεπάρκεια των ειδικών  αυτών  επιστημόνων είναι  ανεπίτρεπτα. Και κατάντια του πολιτισμού.

Και ίσως,  οι γενιές που έρχονται , να περιμένουν κι αυτές  ακόμα και  αιώνες, να πάρει το σωστό μόσχευμα και να σωθεί    ο ασθενής  με χτυπημένο  από καρκίνο πάγκρεας. Πεθαίνει σήμερα  μέσα σε  2-3 το πολύ  χρόνια. ΄Εγκλημα επιστημονικής ανεπάρκειας και ανικανότητας.΄Εγκλημα καθοσίωσης!