Καθεστώς χρεοκοπίας στη Σρι Λάνκα της Ελλάδας.

΄Οπου Σρι Λάνκα  πιο κάτω, σε  λίγα χρόνια, βάλτε ΕΛΛΑΔΑ, αν η επάρατη  παράταξη  του γόνου της μαφιόζικης φαμίλιας …κληθεί ξανά από τον ελληνικό λαό (!)  ,να ξανακυβερνήσει. Μην αφαιρέσετε  από το κείμενο ούτε  ” ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία”. Αλλάξτε  μόνο  το ποσό του χρέους  σε  τόσα   δισ.  ευρώ, που το σημερινό στα 400 ,  θα φαίνεται αστείο.

 

 

Καθεστώς χρεοκοπίας κήρυξε και επίσημα η Σρι Λάνκα

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπημένη οικονομία της χώρας έχει πλέον «καταρρεύσει παντελώς» μετά από μήνες ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το νησιωτικό έθνος της Νότιας Ασίας αδυνατεί να προμηθευτεί έστω και εισαγόμενο πετρέλαιο.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση πέρα ​​από τις απλές ελλείψεις καυσίμων, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και τροφίμων. Η οικονομία μας έχει καταρρεύσει πλήρως. Αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε στο κοινοβούλιο.

Ο Βικρεμεσίνγκε είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών που έχει επιφορτιστεί με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία καταβαραθρώνεται υπό το βάρος των απογειωμένων χρεών, των χαμένων εσόδων από τον τουρισμό και άλλων επιπτώσεων από την πανδημία, καθώς και λόγω των αυξανόμενων δαπανών για τα εμπορεύματα.

«Αυτή τη στιγμή, η Ceylon Petroleum Corporation έχει χρέος 700 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε στους βουλευτές.
Ο Βικρεμεσίνγκε είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ενεργήσει εγκαίρως για να αλλάξει την κατάσταση, καθώς τα ξένα αποθέματα της Σρι Λάνκα μειώθηκαν.
«Αν είχαν γίνει τουλάχιστον βήματα για την επιβράδυνση της κατάρρευσης της οικονομίας στην αρχή, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση σήμερα. Αλλά χάσαμε αυτή την ευκαιρία. Τώρα βλέπουμε σημάδια πιθανής πτώσης στον πάτο», επισήμανε.

Η Σρι Λάνκα έχει καταφέρει να επιβιώσει με την υποστήριξη κυρίως από πιστωτικών κεφαλαίων 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη γειτονική Ινδία. Ωστόσο, ο Βικρεμεσίνγκε είπε ότι η χώρα του δεν θα μπορεί να φυτοζωεί χάρη στην οικονομική βοήθεια της Ινδίας για πολύ καιρό ακόμη.

Η Σρι Λάνκα έχει ήδη ανακοινώσει ότι αναστέλλει τις πληρωμές επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί φέτος, εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο διάσωσης. Η χώρα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο ετησίως μέχρι το 2026.

Οικογένειες που δεν χρειάστηκε ποτέ να σκεφτούν για τα καύσιμα ή το φαγητό, παλεύουν να μοιραδτούν τρία γεύματα την ημέρα, περιορίζοντας τις μερίδες. Οι μέρες περνούν στην αναμονή σε ουρές για να αγοράσουν βασικά αγαθά. Η κρίση έχει εκτροχιάσει χρόνια προόδου προς έναν σχετικά άνετο τρόπο ζωής που επιδιώκεται σε ολόκληρη τη Νότια Ασία.

Ένα νησιωτικό έθνος 22 εκατομμυρίων κατοίκων, η Σρι Λάνκα κήρυξε χρεοκοπία αφού συγκέντρωσε 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικό χρέος. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χρήματα για την εισαγωγή ειδών όπως βενζίνη, γάλα, αέριο μαγειρικής και χαρτί υγείας.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας τους πολίτες να ζουν με δελτία από το κράτος για ρύζι και κάποια άλλα βασικά αγαθά και δωρεές από κοντινούς βουδιστικούς ναούς και τζαμιά. Οι αποταμιεύσεις των περισσότερων ανθρώπων έχουν εξαντληθεί.

Ακόμη και οι προηγούμενες κρίσεις, όπως ο σχεδόν 30ετής εμφύλιος πόλεμος της Σρι Λάνκα που τελείωσε το 2009 ή το καταστροφικό τσουνάμι του 2004, δεν προκάλεσαν τέτοιου είδους πόνο ή αγωνία σε όσους δεν βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές, λένε οι ειδικοί.

Μέχρι πρόσφατα, η μεσαία τάξη της Σρι Λάνκα, που εκτιμάται από τους ειδικούς μεταξύ 15 και 20% του αστικού πληθυσμού της χώρας, απολάμβανε γενικά οικονομική ασφάλεια και άνεση.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μαίνονται από τον Απρίλιο, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τον Πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και την κυβέρνησή του για πολιτικές που τορπίλισαν την οικονομία και βύθισαν το έθνος στο χάος. Τον Μάιο, ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων ανάγκασε τον αδελφό του Ρατζαπάκσα και τότε πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάκσα να παραιτηθεί. Ο διάδοχός του, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, δεσμεύεται για ένα πακέτο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και βοήθεια από φιλικές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα για να διατηρήσουν την οικονομία όρθια.

Η οικονομική δυσπραγία της Σρι Λάνκα επιδεινώθηκε από την απαγόρευση πέρυσι των εισαγόμενων χημικών λιπασμάτων που εξόργισε τους αγρότες και έβλαψε τις σοδειές. Η απαγόρευση άρθηκε μετά από έξι μήνες, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει, οδηγώντας σε ελλείψεις τροφίμων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν άδεια κάθε Παρασκευή για τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να εξοικονομήσουν καύσιμα και να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά καθώς τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται.

Το ποσοστό πληθωρισμού για τα τρόφιμα είναι 57%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και το 70% των σπιτιών στη Σρι Λάνκα που ρωτήθηκαν από τη UNICEF τον Μάιο ανέφεραν μειωμένη κατανάλωση τροφίμων.